Отново е 30 май. И отново Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ слага началото на 38-ия традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. За поредна година възпитаници на ПГСС „Никола Пушкаров“ тръгват с гордост по трънливия път на Таньовата чета от с. Пожарево до местността Керчан баир и в продължение на 4 дни ще усетят онези патриотични чувства, свързани с принадлежността им към българската нация и държава.

Още в първия ден нашите момичета и момчета заемат призовите места в Регионалните Прегледи на маршовата и патриотична песен. С първо място бе удостоен Представителният блок на Прегледа в гр. Исперих и с второ – в гр. Тутракан.

Ден втори от похода „По стъпките на четата на Таньо войвода“. От ранни зори четниците на ПГСС „Никола Пушкаров“ поеха по бойния път на Таньовата чета като тръгнаха от Свещари, преминавайки през Лудогорието да достигнат до Разград. Там нашият представителен блок се включи в Прегледа на маршовата и строева песен и бе удостоен с Почетно отличие. Очакваме ги утре в родното Попово!

Ден трети – походът „По стъпките на четата на Таньо войвода“ е вече в Попово. В днешния ден младите ни родолюбци прекосиха Поломието, за да стигнат до бялото градче и да се включат в Регионалния преглед на маршовата и патриотична песен. Със своето изпълнение на площад „Александър Стамболийски“ възпитаниците на ПГСС „Никола Пушкаров“ за сетен път доказаха на поповчани, че са горди последователи на един велик народ.

Ден четвърти – ден последен от 38-ия традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. В деня на Ботев и загиналите за свободата на България, учениците на ПГСС „Никола Пушкаров“ извървяха последните метри от 220-километровия път от с. Пожерово при Дунавския бряг към лобното място на Таньо войвода в местността Керчан баир край с. Априлово. Там, пред паметника на героя, те сведоха глави и се преклониха пред героизма на всички, дали живота си за свободата на отечеството, за да можем днес с гордост да се назовем свободни българи!

Патриотизъм и удовлетворение – с тези думи учениците от ПГСС „Никола Пушкаров“, които се включиха в 38-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“, описват своето участие в родолюбивото дело на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“. Патритиотизъм, защото нашите възпитаници знаят, че съпрживявайки събитията от героичната 1876 година, у тях се формира чувство на национална гордост и сплотяване на националния дух. Удовлетворение, защото походът за тях бе приятно изживяване и емоция, които те никога няма да забравят, и задововолство от блестящото си представяне на Регионалните прегледи на маршовата и патриотична песен, на които завоюваха призови места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *